Thursday, March 24, 2011

Utopi vs verklighet

Jag sitter och skummar genom ett stort antal bloggar och läser på SkepticalScience hur man kan gå över till helt "förnybara" energikällor.

We recently examined how Australia can meet 100% of its electricity needs from renewable sources by 2020. Here we will examine how that goal can be scaled up for the rest of the world.

...

There's a saying, "where there's a will, there's a way". In this case we have a way to fully transition from fossil fuels to renewable energy by 2050. The question is, do we have the will?


Men som jag ser det så lär inte användningen av olja, kol och naturgas minska något nämnvärt det närmaste decenniet eftersom det är alldeles för billiga energikällor. Om man har en förhoppning eller målsättning att ersätta fossila energikällor så måste man konkurrera ut dem, jag ser inget annat sätt. Med andra ord, det som presenteras på SkepticalScience ser jag som ren utopi.

I verkligen händer det istället riktiga och viktiga saker. Läs tex om att Kina kommer starta byggandet av sin första Gen IV reaktor. De viktigaste fördelarna med Gen IV jämfört med de gamla skruttarna som vi har i Sverige (och som för den delen även finns i Japan där det nyligen uppstod härdsmälta) är säkerhet, kostnad samt användningen av bränslet på ett annat sätt så att man slipper problemet med slutförvaring.

Gen IV kraftverk är ingen lösning för all framtid, men det är en möjlighet att på kort sikt konkurrera ut fossila bränslen (om man nu så önskar). Den enda möjligheten. Varför är den sk miljörörelsen emot ny modern kärnkraft? Varför vill man satsa på miljöförstörande teknik som tex vindkraft? Varför vill man symbolisera framtiden som mörk och osäker med Earth hour istf att se ljust på framtiden, utveckling, människans drivkraft och uppfinningsrikedom? Själv skall jag inte "fira" människans undergång under Earth hour på lördag utan istället tända en (energisnål) lampa för upplysningens timme. Det tycker jag att du också skall göra!

(Länktipsen kommer från Gunnars Littmarks blogg)

1 comment:

 1. Just att den så kallade miljörörelsen är emot alla energisystem som har potentialen att priskonkurrera med kol. olja och gas, gör dem en mer flummiga i mina ögon..

  De snackar om att problem måste ses globalt, men kommer bara med lösningar som skulle fungera om alla länder på jorden vore Sverige, med våra resurser.....

  Det jag ogillar mest är hur de utnyttjar människors okunskap för att efter katastrofen i Japan skrämma människor från kärnkraft (trots att den katastrofen gjort att den globala kärnkraften blir än säkrare).


  Miljörörelsen har förlorat all legitimitet i mina ögon.... då startade mitt engagemang som ...16åring i WWF,på den tiden de var idealister, inte egoister som nu....


  Jag var scoutledare då jag bodde i Stockholm, den rörelsen är kanske den "miljörörelse" som jag numer har est sympati för.... Greenpiss har in absurdum blivit just katastrofhallickar.... fyfan vilken låg moral...

  //gunnar

  ReplyDelete